Ordlista

Astigmatism
Astigmatism är ett av de vanligaste brytningsfelen. Det innebär att hornhinnan är mer eller mindre oregelbunden, vilket kan påverka synen både på kort och långt håll. Astigmatism kan vara kombinerat med både översynthet och närsynthet. Astigmatism kan korrigeras med kontaktlinser och några av de första linserna som tillverkades gjordes just för astigmatism.

Endagslinser
Endagslinser är en typ av linser som du använder över dagen och sedan tar ur och slänger. Om du vill använda linser endast vid enstaka tillfällen är detta det bästa alternativet eftersom du slipper hålla på med linsvätska, rengöring och förvaring.
Färgade linser
Färgade linser finns i alla slags färger, mönster och effekter. De kan vara ett alternativ om du vill framhäva din egen ögonfärg, byta ögonfärg eller få häftiga effekter på ögonen inför en fest eller maskerad. Det finns färgade linser både med och utan styrka.
Kontaktlinser
Kontaktlinser korrigerar synfel precis som glasögon. Det finns olika typer av kontaktlinser och det bästa är att gå till en optiker för att prova ut vilka som passar bäst för dig. Du kan därefter köpa dina kontaktlinser på nätet där priserna är lägre.
Linsvätska
För dig som väljer månadslinser så krävs en speciell typ av vätska, linsvätska, för rengöring av linserna. Du rengör linserna varje kväll och förvarar dem sedan i ett linsetui över natten, för att sedan sätta i linserna igen på morgonen.
Månadslinser
Månadslinser är den vanligaste och mest
använda varianten av linser. Du kan använda dem i mellan två till fyra veckor beroende på hur känsliga ögon du har. De ska rengöras varje kväll, men å andra sidan är månadslinser den mest prisvärda varianten av kontaktlinser.
Närsynthet
Det vanligaste synfelet är närsynthet. Det innebär att du ser bra på nära håll, men sämre på långt håll. Närsynthet går enkelt att korrigera med kontaktlinser.
Översynthet
Översynthet kallas också långsynthet och är motsatsen till närsynthet. Du ser alltså bra på långt håll, men sämre på nära håll. Detta synfel kan också enkelt korrigeras med linser.
Ålderssynthet
Med åldern förändras ofta synen även för den som sett bra tidigare i livet. Kanske får ögat svårare att anpassa sig efter olika avstånd och du får svårare att se på nära håll. Det finns flera olika slags kontaktlinser som korrigerar ålderssynthet.
Annons